
JUDICIAL COUNCIL OF THE UNITED METHODIST CHURCH 

 

DECISION 1294                                                        

 

IN RE: Review of a Bishop’s Decision of Law in the Arkansas Annual Conference 

Regarding Limitation of Years of Service of Cabinet Members Who Are Not District 

Superintendents in Light of ¶ 418 

 

DIGEST 

The Bishop’s decision of law is modified. The modification deletes all of the Bishop’s 

ruling except for the portion that finds it inappropriate because it was not an item 

related to any business undertaken during the 2014 annual conference, but was 

legislation addressed in a previous annual conference session. 

 

STATEMENT OF FACTS 

At the June 21, 2014, session of the Arkansas Annual Conference, a clergy member 

made a request of the presiding bishop for a ruling of law on two issues:  

 

1. Regarding the Arkansas conference practice of non-district superintendents 

participating in the making of appointments; and, 

2. On the matter of limitations of years of service for those serving in the Appointive 

Cabinet. 

 

On June 27, 2014, the Bishop ruled as follows: 

 

Request for Ruling of Law #2 

The Arkansas Annual Conference 

 

During the June 21, 2014, session of the Arkansas Annual Conference, Rev. David Orr 

made the following request:  

 

I request a ruling of church law on the matter of limitations on years of service 

for those serving on the Appointive Cabinet. Specifically, does Par 418 of the 

2012 Book of Discipline apply to non-district superintendents serving on the 

Appointive Cabinet? 

 

Bishop Gary Mueller issued the following ruling as a decision of law: 
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It might be appropriate to declare this request for a ruling of law as 

inappropriately moot and hypothetical because it relates to a term “the 

Appointive Cabinet,” that does not exist in, and is not defined by, The Book of 

Discipline. Further, since the request relates to “non-district superintendents“ 

and ¶418 applies only to district superintendents, it appears that the question 

does not concern an issue of law under The Book of Discipline and is therefore 

improper for that reason also. Finally, it might be inappropriate because it was 

not an item related to any business undertaken during the 2014 annual 

conference, but legislation addressed in a previous annual conference session. 

See Judicial Council decisions 1214, 1086, 799 and 33. 

 

Nevertheless, I will address the request in a substantive manner. 

 

¶ 418 limits the tenure of a district superintendent and, therefore, limits his or 

her membership in the cabinet as a district superintendent. Neither this, nor any 

other paragraph in The Book of Discipline, states that those serving in the cabinet 

and are not district superintendents are bound by ¶ 418.  

 

Therefore, I rule that ¶ 418 is not binding on non-district superintendents who 

serve in a consultative fashion in cabinet meetings that address the making of 

appointments. 

 

The records forwarded to the Judicial Council consisted of the following: 

 

1. The Bishop’s Report on the Decision of Law in the Arkansas Annual 

Conference; 

2. The Bishop’s ruling of Law; 

3. Excerpts from Structure and Rules (2013 Journal); and. 

4. Agenda and Minutes of the 2014 Arkansas Annual Conference 

 

The Judicial Council originally considered this matter at its October 2014 session. The 

records forwarded to the Judicial Council did not indicate that the request for a decision 

of law was properly presented, i.e., that the Conference was discussing, considering, or 

conducting business relating to the issues presented in the questions. Also, the records 

submitted showed no indication that the question of law was submitted in writing 

during the 2014 session of the Arkansas Annual Conference. Hence, the records were 

insufficient. 
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Therefore, the Judicial Council deferred the matter to the April 2015 docket and 

requested the Secretary of the Arkansas Annual Conference to supply the missing 

records. 

 

The Secretary complied with this request and has forwarded the following additional 

documents to the Judicial Council: 

 

1. The agenda for the 2014 Arkansas Annual Conference as printed in the 

pre-conference journal, available to the annual conference on March 15, 

2014;  

2. A copy of the daily proceedings (the minutes of the Annual Conference); 

and, 

3. Written requests for ruling of law as presented by Reverend David Orr. 

 

The Rev. David P. Orr, who had previously filed a brief in 2014, filed an additional brief. 

 

JURISDICTION 

The Judicial Council has jurisdiction under ¶¶51 and 56.3 of the Constitution and ¶ 

2609.6 of the 2012 Discipline as modified by Decision 1244. 

 

ANALYSIS AND RATIONALE 

Paragraph 51. Article VII of the Constitution states as follows:  

 

A bishop presiding over an annual, central or jurisdictional conference shall 

decide all questions of law coming before the bishop in the regular business of a 

session, provided that such questions be presented in writing and that the 

decisions be recorded in the journal of the conference. 

 

Such an episcopal decision shall not be authoritative except for the pending case 

until it shall have been passed upon by the Judicial Council. All decisions of law 

made by each bishop shall be reported in writing annually, with a syllabus of 

same, to the judicial Council, which shall affirm, modify, or reverse them.  

 

Paragraph 56.3 of the Constitution gives the Judicial Council the authority “to pass upon 

decisions of law made by bishops in annual conferences.”  

 

Paragraph 2609.6 of the 2012 Discipline, as modified by Decision 1244,  gives the Judicial 

Council the authority to “pass upon and affirm, modify, or reverse the decisions of law 
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made by bishops in central, district, annual and jurisdictional conferences upon 

questions of law submitted to them in writing in the regular business of a session…” 

In a long line of decisions, the Judicial Council has held that for a bishop’s decision of law 

to be reviewed by the Judicial Council it must relate to the business, consideration, or 

discussion of the conference session.  The question must state the connection to a 

specific action taken or to be taken or it must be raised during the deliberation of a 

specific issue or matter upon which the conference takes action. Questions that do not 

meet these criteria are moot and hypothetical and should not be decided. See Decisions 

33, 396, 651, 746, 747, 762, 763, 799, 903, 1042, and Memorandum 927. 

We note that the question of law was properly presented in writing on June 21, 2014, 

during that day’s session of the Conference as follows:  

 

Rule of Law #2 

 

Bishop Mueller: 

 

 I request a ruling of church law on the matter of limitations on years of service 

for those serving on the Appointive Cabinet. Specifically, does Par 418 of the 

2012 Book of Discipline apply to non-district superintendents serving on the 

Appointive Cabinet? 

 

Rationale 

 

Par 418 sets limitations on years of service for district superintendents (normal 

term of six years, extended up to eight years at the discretion of the bishop; no 

more than eight years in any consecutive eleven years; and, no elder shall serve 

as DS more than fourteen years). If non-district superintendents are serving on 

the cabinet to participate in the making of appointments, should their terms of 

service not rightly be limited by the rules of par 418? 

 

I respectfully submit this request for ruling. 

 

The Bishop in his ruling initially determined that the request for a ruling of law could be 

termed inappropriately moot and hypothetical; however, the Bishop took the 

precaution of addressing the substantive matter.  
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The issue to be determined by the Judicial Council is whether the subject matter of the 

question of law related to the business, consideration, or discussion of the conference 

session and was raised during the deliberation of the specific issue or matter stated 

therein -- matter of limitations on years of service for those serving on the Appointive 

Cabinet -- and is therefore a proper question of law requiring a decision of law by the 

Bishop.  

 

A review of the 2014 Daily Proceedings showed that there is no indication that the issue 

of limitation of years of service for those serving in the appointive cabinet was discussed 

during the annual conference proceedings. The question raised did not pertain to any 

matter before the 2014 annual conference. Nor did it relate to any business under 

consideration or discussion of the conference session. A review of the Daily Proceedings 

for Saturday Morning, June 21, 2014, reveals that the request for the ruling of law was 

made immediately after the presentation and discussion of the Report of the Board of 

Pension and Benefits. The Judicial Council has repeatedly noted that questions of law 

must relate to actual situations and must set forth the circumstances or acts upon which 

a specific ruling may be rendered.  

 

The Judicial Council modifies the ruling of the Bishop. The Judicial Council maintains that 

in keeping with Decision 873, it would have been better if the Bishop had chosen not to 

comment on the question posed by the clergy member since it was clearly an improper 

request for a decision of law. As was stated in said decision, in choosing to answer the 

question raised by the clergy member as an accommodation to him, and in an effort to 

be responsive to an inquiry of a conference member, the Bishop confused the issue of 

whether the question was indeed an improper question. The Bishop was not required to 

answer the request for a ruling of law in a substantive way. The Judicial Council has held 

that once a bishop determines that a question of law is improper because it does not 

relate to the business, consideration, or discussions of the conference session, the 

bishop shall state the rationale in the ruling without further substantive commentary. 

 

 

DECISION 

The Bishop’s decision of law is modified. The modification deletes all of the Bishop’s 

ruling except for the portion that finds it inappropriate because it was not an item 

related to any business undertaken during the 2014 annual conference, but was 

legislation addressed in a previous annual conference session. 

 

Beth Capen was absent. 
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Warren Plowden, third lay alternate, participated in this decision. 

 

April 18, 2015 


