
SUBJECT TO FINAL EDITING 

 

JUDICIAL COUNCIL OF THE UNITED METHODIST CHURCH  

MEMORANDUM NO. 1338 

 

IN RE: Review of a Bishop’s Decision of Law regarding the authority of the Western Jurisdictional 

Conference to adopt rules and the effect of those rules on nominations to the jurisdictional pool. 

 

DIGEST 

 

Decisions of law must contain a syllabus summarizing the legal basis and rationale of the ruling. The 

matter is remanded to the bishop for a decision of law to be made in accordance with the constitutional 

requirement in ¶ 51, Art. VII and submitted to the Judicial Council within thirty (30) days.  

 

STATEMENTS OF FACTS 

 

At the plenary session of the Western Jurisdictional Conference on July 14, 2016, a lay delegate raised the 

following Question of Law: 

 

Paragraph 705.1.a) of the 2012 Book of Discipline says, in relevant part, 'Jurisdictional 

conferences may decide that persons elected by the annual and missionary conferences in 

the United States for inclusion in the jurisdictional pool shall not serve as members of the 

jurisdictional nominating committee.'  The WJC College of Bishops has said, in effect, that 

the portion of WJC Rule Article XVe.1)b) as the rules were in effect at the beginning of 

this Conference that says, "no member of the Committee on Nominations shall be eligible 

for election to a general agency through the jurisdictional process" is null, void, and of no 

effect.  The College based its decision on Judicial Council Decision 1095.  However, the 

portion of Paragraph 705.1.a) quoted here would seem to lead to a different conclusion. 

My Question of Law given to you, as authorized in Paragraphs 51 and 2609.6 of the 2012 

Book of Discipline, is as follows: 

 

1) Does the quoted portion of Paragraph 705.1.a) empower the Western Jurisdictional 

Conference properly to have enacted Rule XVe.1)b) as it did during the 2012 session of 

the Conference, and 

2) Is Rule XVe.1)b) a valid part of the rules of procedure of the Jurisdictional 

Conference? 

 

The presiding Bishop Warner H. Brown ruled from the chair as follows: 

 

Bishop Brown ruled the first question moot.  While this Conference has the authority to 

prohibit members of the Nominating Committee being nominated to General Agencies 

(except when those committee members are General Conference delegates), the 

Jurisdictional Conference has adopted rules for this Conference which do not exercise that 

authority. 

 

Bishop Brown said that the answer to the second question is yes.  Rule XVe.1.b is a valid 

part of the rules because it is not in conflict with the 2012 Book of Discipline Paragraphs 

705.1.a and 705.1.b. 

 

JURISDICTION 



   

 

The Judicial Council has jurisdiction pursuant to ¶ 2609.6 of the Book of Discipline, 2012 as modified by 

Judicial Council Decision 1244. 

 

ANALYSIS AND RATIONALE 

 

Bishops have the constitutional responsibility to rule on questions of law coming before them in the 

regular business of a session. Paragraph 51, Art. VII of the Constitution specifically mandates: 

 

All decisions of law made by each bishop shall be reported in writing annually, with a 

syllabus of the same, to the Judicial Council, which shall affirm, modify, or reverse them. 

[emphasis added] 

 

Decisions of law must be reported in writing annually and include a syllabus, which is defined as “an 

abstract; a headnote; a note prefixed to the report or opinion of an adjudged case, containing an epitome 

or brief statement of the rulings of the court upon the point or points decided in the case” (Black’s Law 

Dictionary, sixth ed., West Publishing Co.: St. Paul, Minn., 1990, p. 1449). The most current version of 

the official report form can be downloaded from the website of the Judicial Council. Submitting a signed 

report form and attaching the conference minutes does not satisfy the constitutional requirement. Bishops 

must also provide a summary of the legal basis of their rulings. Decisions of law normally comprise three 

distinguishable parts—statement of facts, analysis, and disposition—all of which serve to expound the 

rationale of the episcopal ruling.  

 

Bishop Brown reported his ruling on the official form. However, the attached unsigned document, entitled 

“Excerpt from Western Jurisdictional Conference Minutes 7.14.16,” supposedly the ‘decision of law,’ is 

an exact copy of the relevant parts of the conference minutes. The ruling itself consists of two short 

paragraphs referring to the bishop in the third person singular (“Bishop Brown ruled… Bishop Brown 

said that…”), neither of which offer a legal analysis or grounds for the decision. In other words, it lacks a 

“syllabus” and, therefore, falls short of the constitutional requirement in ¶ 51, Art. VII. Further, the 

question has been raised as to which version of Rule XVe.1)b) of the Western Jurisdictional Conference 

Rules of Order the bishop was referring to in his ruling. Without sufficient information and rationale, the 

Judicial Council cannot properly pass upon decisions of law made by bishops as mandated by ¶ 2609.6. 

The Constitution sets a high bar for episcopal rulings both in terms of form and substance. Bishops are 

expected to exercise due diligence in fulfilling their constitutional responsibility. Interested parties and 

others affected by decisions of law deserve nothing less.  

 

RULING 

 

Decisions of law must contain a syllabus summarizing the legal basis and rationale of the ruling. The 

matter is remanded to the bishop for a decision of law to be made in accordance with the constitutional 

requirement in ¶ 51, Art. VII and submitted to the Judicial Council within thirty (30) days.  

 

 

Member Beth Capen did not participate in this decision. 

 

First Lay Alternate Warren Plowden participated. 


