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Request for a Ruling of Law 

 

Under the provisions of ¶ 419.10 and subject to appeal as outlined in ¶ 2718.1 and ¶ 2718.2, I 

submit the following written request on questions of law regarding the business of the joint 

charge conference for the Puente Hills Mission Area held on November 11, 2019 with District 

Superintendent Melissa Roux MacKinnon presiding: 

 

1) In as much as the district superintendent has called for this joint charge 

conference under the provisions of ¶ 246.10 and declared it to be a charge 

conference under the provisions of ¶ 246.2, does the membership of this joint 

charge conference consist of the combined membership of all those which belong 

to the charge conference under the provisions of ¶ 246.2 of each of the pastoral 

charges participating in this joint charge conference? 

 

2) If all the members of the charge conferences of the various pastoral charges which 

are part of this joint charge conference are members this joint charge conference, 

then may members of the joint charge conference be limited to voting on matters 

which come from their particular pastoral charge? Or, must all members of the 

joint charge conference be allowed to vote on all matters which come before the 

joint charge conference regardless of which pastoral charge to which they may 

apply? 

 

3) Is the agenda for this charge conference illegal if it does not include all of the 

required disciplinary business of the charge included in ¶ 247 such as ¶ 247.3 

which requires consideration of objectives and goals recommended by the church 

council and ¶ 247.16 which requires receiving a report on the names and 

addresses of college students? 

 

4) Is the agenda for this charge conference illegal if it does not include receiving all 

the applicable California-Pacific Charge Conference Reports (i.e. Forms 1-5 and 

Forms 8-23), especially those forms which require either the signature of the 

District Superintendent or the Charge Conference Secretary? 
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              Statement of Facts 

 

In a dispute about voting at a Joint Charge Conference within the East District of Cal-Pac,  

Rev. Richard Bentley asked for a decision of law (DOL) from the District Superintendent,  

Rev. Melissa MacKinnon. There was a great deal of confusion around the question, with the  

DS thinking it was simply a discussion of BOD protocol and Robert’s Rules and Richard  

thinking in terms of formal DOL. The Joint Charge Conference was held November 11, 2018  

and conversations between the two continued throughout the next few months to no avail. By the  

time it came to Cabinet little resolution or clarity was made. Part of the confusion centered around 

which Disciplinary paragraphs were being appealed to as well as the date of the Charge Conference.   

The formal request from Richard to the Bishop stated the charge conference was held on  

November 11, 2019 when he actually meant 2018. Looking at it from hindsight it was an error.   

 

An additional confusion in conversation and emails centered around which BOD references  

were being challenged, leading to misunderstandings of which BOD language in paragraph 2718 

pertained. Richard at one time referenced “para. 2718 a, and 2718 b.” Bishop Hagiya assigned  
his Special Assistant Rev. David Richardson to work with Richard in clarifying the questions.   

Rev. Richardson presumed Richard meant ¶2718.4 a & b. The fact that the minutes from the  

Charge Conference did not include the Request for a Ruling of Law also complicated matters.  

These conflicting issues made it impossible to get clarity on this matter prior to Annual Conference 

of June 2019.    

 

Be that as it may, technicalities and conflicting interpretations over order should not get in the way 

of effective and just administration. A thorough review in Cabinet of the issues as we understood 

them took place in October 2019 and I issued a Ruling of Law (Exhibit A) in conjunction with DS 

MacKinnon’s consent so that concerns for the questions raised by Rev. Bentley might receive a 
proper understanding and due process in accordance with the Book of Discipline 2016. I am revising 

this original ruling to be more comprehensive in my answer and to follow the questions exactly as he 

asked them in Exhibit B. 

 

Request for a Decision on Church Law 

 

Richard Bentley requested a Decision of Law as indicated above (Exhibit B) and which was 

reflected in the Minutes of the Mission Area Charge Conference of Nov. 11, 2018 but not attached 

(Exhibit C).  

 

Jurisdiction 

 

The BOD ¶246.10 and 248 gives the DS permission to call group Charge Conferences, in this case 

referenced as a Mission Area Conference (Exhibit C). The language of the BOD may not be as clear  
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as it should be. ¶248 says “A joint church conference for two or more churches may be held at the 
same time and place as the district superintendent may determine.”  Regardless of names referenced, 
“Mission Area Charge Conference” or “Joint Charge Conference,” the DS made it clear that this 

joint meeting or charge conference is subject to the requirements of ¶247 with regard to powers and 

duties set forth. Each church was instructed to vote only for matters that pertained to their church 

when necessary and when they could vote together on matters that pertained to the joint meeting of 

the churches. 

 

¶2718.1 and .2 provide the right to challenge rulings pertaining to this Mission Area Charge 

Conference. They also require a ruling from the Bishop as the presiding officer of the conference. 

 

Analysis 

 

Confusions and technical mistakes made discussion and discovery of the objections difficult to 

process so they missed the agenda of the 2019 Annual Conference to which they belonged; 

nevertheless, the issues are still pertinent and proper to pursue in 2020.  DS Rev. MacKinnon 

thought the discussion was an Administrative matter governed by Robert’s Rules and ultimately 

adjudicated by the Board of Ordained Ministry. ¶2718 distinguishes between administrative and 

non-administrative appeals.  This concern falls under non-judicial as outlined above. 

 

The rationale for my ruling of law on these questions is set forth below. 

 

Ruling  

 

Question one: “must all members of the joint conference be allowed to vote on all matters which 

come before the joint charge conference regardless of which pastoral charge to which they may 

apply?”  My answer is, “No.” There are matters particular to each church which are not under the 

purview of the Joint Charge Conference, i.e. pastoral salaries, recommendations on candidacy, issues 

of local church membership etc. ¶247. The DS gave instruction to that effect in the Mission Area 

Charge Conference. Each local church was to vote on their own particular issues related to their 

congregation.  

 

Question two: “may members of the joint charge conference be limited to voting on matters which 
come from their particular pastoral charge? Or, must all members of the joint charge conference be 

allowed to vote on all matters which come before the joint conference regardless of which pastoral 

charge to which they may apply.” 

 

This question is based on a false premise, an either or which is not established by the BOD. Richard 

puts the issue in terms of two horns of a dilemma, neither of which are actual. The answer to 

question one above makes this question moot.  

  

Question three: “Is the agenda of the charge conference illegal if it does not include all the required 
disciplinary business of the charge conference?” Again, my answer is “No.” The BOD ¶246.10  
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gives the DS authority to call a charge conference for many particular individual reasons identified  

by the DS, and ¶247 does not require that every item identified therein be included on the agenda. 

 

Question four: “Is the agenda illegal if it does not include receiving all the applicable California-

Pacific Charge Conference Reports (i.e. forms 1-5 and forms 8-23?)” Again, my answer is “No,”  
for the same reasons as outlined above. This is not to neglect the importance of the forms which  

can come in at later times.  

 

In Christ, 

 
Grant Hagiya 

Resident Bishop 
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